DİYARBAKIR – Muş merkeze bağlı Sungu köyündeki evine yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra İl Jandarma Komutanlığı’nda saatlerce işkence gören 32 yaşındaki Muhammed Erol’un avukatı Tarık Güneş, jandarmalar hakkında “İşkence”, “Hürriyeti tahdit”, “Görevi kötüye kullanma” ve “Suçu bildirmeme” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
‘4 SİVİL, 3 JANDARMA TARAFINDAN İŞKENCEYE MARUZ KALDI’
Erol’un gözaltına alınması sırasında herhangi bir darp veya kötü muamelenin gerçekleşmediği ve çok sayıda köylünün de bu duruma şahitlik ettiği belirtilen suç duyurusunda, Erol’un İl Jandarma Komutanlığı’na gidene kadar herhangi bir darp veya cebire maruz kalmadığının kamera kayıtlarında da açıkça görüldüğü belirtildi. Suç duyurusunda, Erol’u saat 17:00 civarında İl Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğü ve saat 18:30 ile 19.00 arasında M.S. isimli tanığın İl Jandarma Komutanlığı’na giderek Erol’un iyi olduğunu teyit ettiği bilgisi yer aldı. Erol’un bu saatten sonra üsteğmen rütbeli birinin odasına götürüldüğü ve burada 4 sivil, 3 üniformalı jandarma özel harekatçı tarafından işkence gördüğü belirtildi.
‘İŞKENCE SU İLE AYILTARAK DEVAM ETTİ’
‘Kaba dayak ve su ile ayıltma’ şeklinde devam eden işkence sırasında Erol’un fenalaştığı ve saat 22:55’te Muş Devlet Hastanesi’ne götürüldüğü bilgisi de hastane giriş kaydı ile birlikte suç duyurusunda yer aldı: “Kendisine serum takılmış ve 3 saate yakın buz tedavisi ile şişlikleri indirilmeye çalışılmıştır. Buna rağmen usule aykırı bir adli muayene raporu hazırlanıp müdafii olmadan ifadesi alınarak ertesi gün adliyeye sevki gerçekleştirilmiştir… Müvekkilin adresine gelinen saatten işkencenin başladığı saate kadar hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmamaktadır. Aynı gün saat 21:00’de gözaltı kararı alınmış ve bu da yakalanmasına sebep olan suçtan değil memura mukavemet ve direnme suçlarından alınmıştır.”
DARP RAPORU EKSİK: ATK’YE SEVK EDİLSİN
Muş Devlet Hastanesi’nden alınan darp ve cebir raporlarında öykü ve öykü uyumunun belirtilmediği, yaralanmaların nasıl oluştuğuna ve ekizmozların boyutlarının ne aşamada olduğuna dair herhangi bir hususun yer almadığı belirtilen suç duyurusunda, Erol’un Adli Tıp Kurumu’na sevk edilerek yeni bir rapor alınması talebinde bulunuldu.
MUŞ BAROSU: ETKİN VE TARAFSIZ BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİDİR
Öte yandan Muş Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Kolluk görevlileri görevini ifa ederken hukuka bağlı olmalı ve hukukun sınırları içerisinde görevini yerine getirmelidir. Tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeler, T.C. Anayasası ve Türk Ceza Kanunu’nda işkence mutlak şekilde yasaklanmıştır. Hukuk devleti ciddiyetiyle bağdaşmayan bu işkence görüntülerinin failleri hakkında derhal etkin ve tarafsız bir soruşturma yürütülmelidir. Aksi tutum, işkenceye müsamaha gösteren ve cezasızlık politikasını pekiştiren bir sonucu kaçınılmaz kılmaktadır. Muş Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak; bahse konu görüntüleri şiddetle kınadığımızı ve hukuki sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.