Prof. Dr. Hilmi Apak’tan çocuklarda demir eksiksliği uyarısı!

Prof. Dr. Hilmi Apak: Çocuklarda Demir Eksikliği ve Anemi Riskine Dikkat!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hilmi Apak, Haberler.com’da Meral Karadağ’ın sunduğu “İyileşme Burada Başlar” programına konuk oldu. Programda, özellikle çocuklarda sıkça görülen kan hastalıklarına dair önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Apak, toplumda yaygın olarak rastlanan anemi, demir eksikliği ve hemofili gibi hastalıklar konusunda aileleri uyardı.

ANEMİ, TÜRKİYE’DE EN YAYGIN GÖRÜLEN KAN HASTALIĞI

Prof. Dr. Apak, Türkiye’de kan hastalıklarının başında aneminin geldiğini vurguladı. Aneminin, halk arasında kansızlık olarak bilindiğini belirten Apak, bu hastalığın özellikle çocuklar arasında yaygın olduğuna dikkat çekti. Aneminin altında yatan en önemli nedenlerden birinin demir eksikliği olduğunu ifade etti.

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİNE DİKKAT

Demir eksikliğinin çocuklardaki en temel belirtisinin iştahsızlık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Apak, bu durumun çoğu zaman göz ardı edildiğini ancak aslında ciddi bir uyarı işareti olduğunu söyledi. Demir eksikliğinin ilerlemesiyle birlikte çocuklarda solukluk gözlemlendiğini belirten Apak, bu durumun tıbbi açıdan müdahale gerektiren bir aşama olduğunu kaydetti.

HER DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİ DEĞİLDİR

Toplumda demir eksikliğinin oldukça yaygın olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Apak, “Demir eksikliği toplumun yüzde altmışında var ama anemi yok” diyerek önemli bir ayrımı gözler önüne serdi. Her demir eksikliğinin kansızlık anlamına gelmediğini, ancak yine de ciddiye alınması gerektiğini belirtti.

ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN PROTEİN ŞART

Çocukların sağlıklı gelişimi için yeterli ve dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Apak, protein tüketiminin önemine de değindi. “Bir çocuğun gelişimi sırasında her öğünde iki köfte yemesi lazım” diyen Apak, hayvansal proteinin demir ihtiyacının karşılanmasında büyük rol oynadığını ifade etti.

AİLELERE BESLENME KONUSUNDA BİLİNÇLİ OLMA ÇAĞRISI

Prof. Dr. Hilmi Apak, programın sonunda ailelere seslenerek çocuklarının beslenme düzenine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Erken yaşta fark edilen demir eksikliği ve anemi vakalarının, doğru tedavi ve beslenme planlamasıyla kolayca kontrol altına alınabileceğini belirtti. Ayrıca, bu tür hastalıkların ilerlememesi için düzenli doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Yaşlı hastalara e-rapor müjdesi

26 Mayıs itibarıyla e-Rapor uygulaması hayata geçti. 80 yaş ve üzeri hastalar ile yatağa bağımlı hastaların raporları, herhangi bir talepte bulunmalarına gerek kalmadan yenilenecek.

Beynine pıhtı atan çocuk15 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti

Hatay’da beynine pıhtı atması sonucu hastanede tedavi altına alınan 12 yaşındaki çocuk, 15 gün süren tedavi sürecinde hayata tutunamadı.