Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Sabah Saatleri Kalp Krizi İçin Daha Riskli

Yapılan araştırmalar, kalp krizinin günün her anında meydana gelebileceğini ancak sabah saatlerinde riskin en yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre, hormon değişimleri, susuzluk ve pıhtılaşma eğilimi sabahları kalp krizi riskini artırıyor.

Kalp krizi, kalbin bir bölümüne giden kan akışının aniden engellenmesiyle gerçekleşen hayati bir sağlık sorunudur. Ancak bu tehlike özellikle sabah saatlerinde daha da artabilir.

American Journal of Hypertension’da yayımlanan bir araştırma, sabah saat 6 ile öğle arasında kalp krizi riskinin diğer saatlere göre %40 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Sabahın erken saatlerinde vücutta salgılanan bazı hormonlar, kalp sağlığı üzerinde doğrudan etki gösterebilir. Özellikle adrenalin, noradrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının seviyeleri sabah saatlerinde artar. Bu hormonlar kalp atış hızını yükseltirken kan damarlarını daraltarak kalbin oksijen alımını azaltabilir.

Sabah saatlerinde, vücuttaki Plazminojen Aktivatör İnhibitörü-1 (PAI-1) proteini seviyeleri maksimumda olur. Bu protein, kanın pıhtılaşmasını engelleyen enzimlerin etkisini azaltabilir. Bu durum kanın yapışkanlığını artırarak pıhtı oluşma riskini artırabilir ve dolayısıyla kalp krizi riskini tetikleyebilir.

Uyku sırasında susuz kalma durumu, vücutta kanın yoğunlaşmasına neden olabilir ve dolaşımı zorlaştırabilir.

European Journal of Nutrition’da yayımlanan bir araştırmaya göre, genç ve sağlıklı bireylerde dahi hafif derecede susuzluk, kardiyovasküler hastalık riskini yükseltebilir.

Uzmanlar, sabahları kalp krizi riskine karşı şu önerilerde bulunuyor:

  • Güne başlarken yeterli miktarda su içmeye özen gösterin.
  • Ani fiziksel aktivitelerden kaçının ve güne yavaş bir tempoyla başlayın.
  • Uyandıktan sonra stresi en aza indirin.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.