DİSK-AR: ‘Enflasyon hala çok yüksek, fiyat artışları devam ediyor’

TÜRKİYE’DE ENFLASYON RAPORU: DİSK-AR’DAN AÇIKLAMA

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi, (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin raporunu paylaştı.

Rapora göre, enflasyondaki artış hızında baz etkisi nedeniyle bir yavaşlama görülse de fiyatların hala arttığı ve özellikle dar gelirli kesimleri derinden etkilediği vurgulandı. “Fiyat artış hızındaki düşüş, fiyatların düşüşü anlamına gelmiyor” denildi.

Gıda fiyatlarının genel ortalamadan çok daha hızlı arttığı belirtilen raporda, bu durumun özellikle düşük gelir gruplarını daha fazla etkilediği ifade edildi. Raporda, “TÜİK, halkın hissettiği enflasyon oranı ve beklenen enflasyonu da dikkate alarak yeni veriler yayımlamalıdır. Ayrıca gelir gruplarına göre enflasyon farklılıkları da açıklanmalıdır.” değerlendirmesi yapıldı.

”HİSSEDİLEN ENFLASYON RESMİ VERİLERİN ÜZERİNDE”

Raporda, TÜİK’in madde sepeti fiyatlarını Haziran 2022’den bu yana açıklamadığı ve bu durumun resmi enflasyon verilerine olan güvensizliği artırdığı belirtildi. Raporda, “TÜİK’in tartışmalı enflasyon verilerine göre bile Türkiye’de enflasyon yüksek seviyede devam ediyor” denildi.

2023 yılında hissedilen enflasyonun açıklanan resmi enflasyonun yaklaşık iki katı olduğu belirtilen raporda, TÜİK’in Tüketici Eğilim Anketi’nden elde ettiği “hissedilen ve beklenen enflasyon” verilerini paylaşması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, yıllık enflasyon ile 12 aylık ortalamalara göre hesaplanan enflasyon oranı arasındaki farkın açıldığına dikkat çekildi.

Raporda, Temmuz 2024’e kadar ortalamalara göre enflasyon oranının yıllık enflasyonun üzerinde seyrettiği ancak Nisan 2025 itibarıyla yıllık enflasyonun 10,9 puan gerisine düştüğü belirtildi. “Enflasyonla mücadele sadece rakamlarla değil, gelir adaletsizliği ve fiyat artışlarından en çok etkilenen kesimlerin korunmasıyla mümkündür” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

Faiz indirimi beklentisi konut kredilerine yansıdı: 3 milyon TL’nin geri ödemesi değişti

Merkez Bankası’nın temmuz ayında faiz indirimi yapabileceği beklentisi, konut kredisi piyasasında hareketliliğe neden oldu. Faiz oranlarında gözlenen düşüş, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için umut oldu.

365 liraydı, 3 bin 400 oldu: ‘Bu kadarı da olmaz’ dedirten veriler!

Açıköğretim sisteminde öğrenim gören milyonlarca öğrenci, art arda gelen kayıt zamlarıyla karşı karşıya kaldı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son iki yılda kayıt ücretlerinde yüzde 600’e varan artışlar yaşandığını belirterek, ekonomik kriz …

Bugün son gün: Araç sahiplerini ilgilendiriyor, kaçıran 140 bin TL ceza ödeyebilir

Ticari araç sahiplerinin Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamındaki montaj yükümlülüğü için bugün son gün. 30 Haziran’a kadar montaj işlemini tamamlamayanlara 28 bin TL’ye kadar para cezası kesilecek ve akaryakıt giderleri beyan edilemeyecek.

Marmara’da ileri biyolojik arıtma tesisi kurulumu için tanınan yasal süre doldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın müsilajla mücadele kapsamında hayata geçirdiği Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında belediyelere tanınan ileri biyolojik arıtma tesislerine geçiş takvimi sona erdi.

Hastaneler iflasın pençesinde: Sadece 2 haftalık paraları kaldı

Almanya’da Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü (RWI) ve Sağlık İşletmeleri Enstitüsü (hcb) tarafından hazırlanan “2025 Hastane Derecelendirme Raporu”nu yayımladı. Buna göre, Almanya’da hastanelerin yüzde 56’sının 2024 zararla kapatması ve ortalama …

Karahan’dan siber güvenlik açıklaması: Kritik önemde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen Ödeme Sistemleri Zirvesi’nde konuştu. Karahan, siber güvenliğin finansal sistemin sürdürülebilirliği açısından kritik önemde olduğunu …