Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya Hastalığının Yeniden Gündeme Gelmesi

Nihal Candan’ın vefatıyla birlikte anoreksiya hastalığı tekrar konuşulmaya başlandı.

Anoreksiya, kişinin kilosundan bağımsız olarak kendisini kilolu hissettiği, kilo almak konusunda aşırı korku beslediği ve bu nedenle yemek yemekten kaçındığı ya da çok sınırlı beslendiği bir hastalıktır.

Anoreksiya gelişiminde tam olarak bilinmeyen nedenler bulunsa da, birçok faktör rol oynar:

  • Toplumsal baskılar (zayıflığın idealize edilmesi)
  • Aile yapısı (aşırı kontrolcü ebeveynlik gibi)
  • Düşük benlik saygısı ve mükemmeliyetçilik
  • Genetik yatkınlık
  • Travmatik yaşantılar, istismar, zorbalık gibi psikolojik travmalar

Anoreksiya Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anoreksiya, çoklu disiplinlerin bir arada olduğu bir yaklaşımla tedavi edilmelidir. Erken teşhis ve müdahale hayati önem taşır.

  • Psikoterapi: Bilişsel davranışçı terapi (CBT) tercih edilen tedavi yöntemidir.
  • Beslenme danışmanlığı: Sağlıklı kilo alımı kademeli olarak hedeflenir.
  • Tıbbi takip: Vücut fonksiyonları ve olası komplikasyonların takibi gereklidir.
  • Aile terapisi: Özellikle genç hastalarda ailenin tedavi sürecine dahil edilmesi önemlidir.
  • İlaç tedavisi: Gerektiğinde anksiyete ve depresyon için ilaç tedavisi uygulanabilir.

Anoreksiya, tedavi edilmediğinde hayati risk taşıyan bir hastalıktır. Ancak erken teşhis ve uygun destek ile iyileşme mümkündür.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.