Darphane’den kaçak ve kayıt dışına cevap
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ (UTTS) Hakkında Açıklamalarda Bulundu
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında sistem ekipmanının temin ve ihale süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Açıklamada, UTTS kapsamındaki hiçbir yazılım süreci, veri depolama hizmeti veya donanım temininin İsrailli veya Kanadalı bir şirket tarafından yapılmadığı belirtilerek iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.
UTTS projesi hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Genel Müdürlüğümüz tarafından daha önce defalarca duyuru ve bilgilendirmeler yapılmış olmasına rağmen, bazı çevrelerce ısrarla asılsız iddiaların gündeme getirilmeye devam edildiği görülmektedir. Kamuoyunun doğru şekilde bilgilendirilmesi adına, aşağıdaki açıklamaların yapılması zaruri olmuştur:
Öncelikle şu hususu belirtmek gerekir ki, Genel Müdürlüğümüz kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında farklı endüstrilerde dünyadaki en büyük ürün izleme projelerini başarı ile uygulamaya alan, yüksek teknoloji ürünü olan bu sistemlerle ülkemiz kamu gelirlerine önemli katkılar sağlayan köklü bir kuruluştur. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, pek çok ülkede ticari işleyişi bozan ve ekonomik gelişmeleri olumsuz etkileyen sorunların başında gelen kayıt dışı faaliyetler ile mücadele alanında rekabetçi ürün izleme çözümleri geliştirmektedir. Kamu kurumları tarafından ihtiyaç duyulan ürün izleme sistemleri, söz konusu ürünlerin tedarik zincirindeki risklerine göre özel yazılımlar, güvenli materyaller ve yüksek teknoloji ürünü cihazlar ile farklı güvenlik katmanları kullanılmak suretiyle Genel Müdürlüğümüz tarafından geliştirilmekte ve devreye alınmaktadır.
Akaryakıt sektöründe vergi kayıpları yaşanması nedeniyle UTTS Projesi hayata geçirilmiştir. Bu proje sayesinde akaryakıt satışlarında yaşanan usulsüzlükler engellenerek vergi kayıplarının önüne geçilecektir.
UTTS kapsamında Genel Müdürlüğümüz tarafından temin edilen TTB’ler yerli yazılımlarla programlanmakta ve veriler Türkiye’de bulunan veri merkezlerinde saklanmaktadır.
Genel Müdürlüğümüz, UTTS Projesi kapsamında yapılan ihale sürecinin şeffaf ve rekabete dayalı olduğunu belirtmiş ve herhangi bir alım garantisi verilmediğini vurgulamıştır.
UTTS teknolojisinin güvenliği Türk mühendisleri tarafından sağlanmakta olup, kullanılan çipler Türkiye’de üretilmekte ve yerli olarak programlanmaktadır. UTTS’de Kanada veya İsrail menşeli bir firma görev almamaktadır.
UTTS Projesi’nin uygulanması için belirlenen tarihler ve süreler ile ilgili detaylı bilgiye “utts.gov.tr” adresinden ulaşabilirsiniz.
Genel Müdürlüğümüz, UTTS Projesi hakkında doğru bilgi verme ve şeffaflık ilkesinden ödün vermeden çalışmalarına devam edecektir.